Ademcirkel - Breathwork

Wat is breathwork?

Breathwork is het beoefenen van een speciale ademtechniek - bekend als de 'verbonden ademhaling' - waarbij je continue in- en uit ademt door je mond zonder pauze tussen de inademing en de uitademing. In het Westen wordt ademwerk meestal gebruikt om je te ontladen van stress, angst, om te ontspannen en om meer verbinding met jezelf te creëren

Ademwerk is een krachtige, transformerende en de meest toegankelijke tool voor zelfoptimalisatie, zowel voor lichaam als voor geest.

Wat ervaar je tijdens een breathwork sessie?

Tijdens een ademsessie voel je letterlijk verandering op lichamelijk, emotioneel en spiritueel niveau; in de vorm van sensaties, emoties en misschien wel een transcendente ervaring.

1) Wat gebeurt er met mijn lichaam tijdens een breathwork sessie?

Tijdens het ademen kun je

Dit is allemaal heel normaal. Ongeveer een derde tot de helft van de mensen die meedoen met een ademwerk workshop, ervaart spanning en spasmen. Veel deelnemers vinden alle sensaties heel prettig. Het is een hele bijzondere  ervaring: sommigen beschrijven het als een ‘natural high’.

2) Effecten van breathwork op het innerlijk wezen: je emoties en spirit

Tijdens een ademsessie kun je verschillende emoties zoals verdriet, boosheid, blijdschap voelen. Soms komen er oergevoelens en -geluiden naar boven, bijvoorbeeld honger- en lustgevoelens. 

Volgens de Indiase Ayurveda- en Chinese medicijnleer, kunnen (negatieve) emoties vastzitten in je energiebanen. Op bewust niveau weet je niet altijd dat deze blokkades aanwezig zijn. Vaak voel je dit wel als pijn of spanning in je nek of schouders. Je kunt deze emoties dan letterlijk vast voelen zitten als knopen of spierkrampen.

Door de volle en krachtige ademhaling en overvloed aan zuurstof (prana) die door je energiebanen stroomt, kunnen de vastzittende blokkades worden geactiveerd. Ze bewegen zich naar de oppervlakte in ons bewustzijn. Soms kan je dit ervaren als een bepaalde emotie, fysieke spanning of een onbehagelijk gevoel. Als je jezelf toestaat om het te accepteren en los te laten, kun je de blokkades in je lichaam verminderen.

3) Spiritueel

Deelnemers geven aan dat ze zich verbonden voelen op zielsniveau. Sommigen deelnemers raken in een andere staat van bewustzijn (altered state of consciousness) en hebben een transcendente ervaring waarbij ze in contact komen met voorouders of andere spirits. Sommigen zeggen dat de ademhaling ervoor kan zorgen dat de pijnappelklier en hypofyse in harmonie met elkaar trillen en voor activatie van het derde oog kan zorgen. Dit stimuleert creatieve processen en visualisaties

Mijn eigen ervaring met ademwerk

Mijn eerste ervaringen met deze vorm van ademwerk vond ik echt bizar. Binnen de kortste keren kwamen er allerlei lichamelijke sensaties en emoties vrij. Mijn hele lichaam verkrampte en ging tintelen. Alle emoties voelde ik door elkaar. Ik ging van woede naar blijdschap, naar dankbaarheid, liefde en wilskracht. Ik gilde alles eruit, alle opgekropte woede.

Aan het einde mochten we ontspannen en rechtop komen zitten. Ik had ongeveer een kwartier nodig om weer bij de mensen te komen en was helemaal uitgeput. De dagen erna, ongeveer 3 dagen, heb ik enorme hoofd- en spierpijn gehad. Dit bleek te maken te hebben met alle spanningen die ik eruit heb gegooid.

De dagen, en weken, daarna voelde ik me ontspannen en is er een emotionele last van mijn schouders gevallen. Ik voel me ook krachtiger en doelgerichter.

Intussen heb ik heel wat andere ervaringen en is het vaak niet zo stevig als deze ervaring hierboven.

Ademwerk is vooral een uitnodiging om je open te stellen en over te geven aan wat komt in een veilige omgeving. Want ik weet zelf maar al te goed, hoe belangrijk dat is.

Lieve groet, Delfine

Hoe gaat een ademworkshop in zijn werk?

Tijdens een ademwerk workshop word je gecoacht, lig je comfortabel, speelt muziek een belangrijke rol en wordt er gebruik gemaakt van lichaamswerk.

Er wordt een vertrouwde en veilige sfeer gecreëerd waar je helemaal jezelf kan zijn.

De workshop begint met bewustzijnsoefeningen, het creëren van connectie met jezelf en met de groep, we gaan bewegen, en de workshop verdiept als we gaan liggen voor de ademhalingssessie.


Voorafgaand aan de Breathing sessie:


Breng indien mogelijk een matje en dekentje mee
Als je graag je eigen kussen gebruikt, dan mag je die ook meebrengen.
Water, koffie, thee is voorzien.

Wat anderen zeggen...

Voor wie is breathwork geschikt?​

Je hoeft geen ervaring te hebben met pranayama of andere ademhalingstechnieken. Iedereen is welkom, beginner of ervaren. Breathwork is veilig. Jouw lichaam is intelligent en weet precies wat je nodig hebt. Daarnaast ben jij in control omdat jij de wijze waarop je ademt kunt bepalen. Daarom kan elk gezond persoon meedoen met een ademwerk workshop en de voordelen ervaren.

NEEM BIJ TWIJFEL ALTIJD CONTACT MET MIJ OP

Wanneer kan je NIET deelnemen aan een breathwork sessie?

Beschrijving van ademwerk 

Judith Smit beschrijft op een goede manier wat (Holotropisch) Ademwerk is. Dit is wat zij zegt:
Holotropisch Ademwerk betekent ‘Bewegen naar Heelheid door Ademwerk’. Het is een krachtige vorm van ademwerk en maakt gebruik van de verbonden ademhaling. Het is een manier om in een andere staat van bewustzijn (trance) terecht te komen en om emotionele en fysieke blokkades te doorbreken (emoties en trauma). Je krijgt weer toegang tot de fysieke en emotionele lading van je trauma, die je tijdens het trauma niet hebt verwerkt. 
Dankzij deze toestand wordt je zelfhelend vermogen geactiveerd. Tijdens een Ademwerksessie kun je dit trauma alsnog helemaal doorleven en voelen, met als gevolg dat je het kunt loslaten en je er geen ‘last’ meer van hebt. 
Ook krijg je meer inzicht in jezelf. Je leert je patronen (overtuigingen) beter inzien en snapt beter waarom je doet wat je doet. Het leert je snappen waarom je in bepaalde situaties reageert zoals je reageert. Daarbij kan het je inzicht geven in je doelen en dromen. En het geeft je een sterk en krachtig gevoel.

 

Vergelijkbaar met psychedelische middelen

Niet voor niks vergelijken ze het effect van dit ademwerk met psychedelische middelen (zoals paddo’s en LSD). In een paar  uur kun je hetzelfde bereiken als met deze middelen. Na de sessie gaat je proces nog lange tijd door.

Het voordeel van Holotropisch Ademwerk is dat je iets meer controle over de situatie hebt en je sneller aan de rem kunt trekken. Als je bepaalde emoties niet aan wilt roepen, hoeft dat ook niet, en je respecteert een bepaalde psychische weerstand.

Deze manier van ademen moet je onder begeleiding doen.

Hoe kan bewust ademen mij ondersteunen?

De manier waarop je ademt beïnvloedt direct de kwaliteit van je leven. Dit merk je tijdens fysieke activiteiten, maar ook tijdens momenten dat je het moeilijker hebt. Als we angst voelen bijvoorbeeld, stoppen we soms zelfs even met ademen. Dit kan een stressreactie teweeg brengen in het systeem in je lichaam. Daarom is de wijze waarop je ademt en het bewustzijn hierover essentieel.

In ons dagelijks leven en deze vaak hectische maatschappij ervaren wij vaak allerlei uitdagingen en prikkels. Ademwerk en de bewuste volle en diepe ademhaling, kan je hier goed bij ondersteunen.

 
 

Wat is verbonden ademen?

Tijdens Breathwork gebruik je een speciale ademhalingstechniek: de Circulaire ademhaling ook wel ‘het verbonden ademen’ genoemd. Een eenvoudige ademhalingsmethode die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt.  Een diepe ontspannen buikademhaling, waarbij je door je mond ademt zonder een pauze in te lassen tussen de in- en de uitademing. Daarom staat het verbonden ademen ook wel als ‘Oceanic breathing’  bekend.

Daarin zoomen we in op jouw uitdagingen, bekijken we jouw doel

en zoeken we een manier om daar naartoe te groeien.

Wil jij ook

Hoe gaat een adem workshop in zijn werk?

Tijdens een ademwerk workshop word je gecoacht, lig je comfortabel, speelt muziek een belangrijke rol en wordt er gebruik gemaakt van lichaamswerk.

Er wordt een vertrouwde en veilige sfeer gecreëerd waar je helemaal jezelf kan zijn.

De workshop begint met bewustzijnsoefeningen, het creëren van connectie met jezelf en met de groep, we gaan bewegen, en de workshop verdiept als we gaan liggen voor de ademhalingssessie.

PRAKTISCH:
vrijdag 13/10/2023
vrijdag 17/11/2023
vrijdag 15/11/2023

vrijdag 26/01/2024
vrijdag 23/02/2024
vrijdag 22/03/2024
vrijdag 19/04/2024
vrijdag 17/05/2024
vrijdag 14/06/2024

Locatie:
Praktijk AdemRuimte-Koningin Fabiolalaan 9 Maldegem

Tijdstip: 19u30-20u30

Energetische uitwisseling: € 15


Breng indien mogelijk een matje en dekentje mee
Als je graag je eigen kussen gebruikt, dan mag je die ook meebrengen.
Een flesje water is ook handig.


Voorafgaand aan de Breathing sessie:


Breng indien mogelijk een matje en dekentje mee
Als je graag je eigen kussen gebruikt, dan mag je die ook meebrengen.
Water, koffie, thee is voorzien.

Daarin zoomen we in op jouw uitdagingen, bekijken we jouw doel

en zoeken we een manier om daar naartoe te groeien.

Scroll naar boven